BOSCH CMC
Creative Marketing Communications

Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:

06/2/'01 Virtuele carnavalsartiesten

Deze week worden er weer een nieuwe ‘hits’ geboren en reizen er weer nieuwe ‘sterren’ aan het Limburgse carnavalsfirmament. Vrijdag 9 februari is de apotheose van 't Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2001. Hoe staat het eigenlijk met de carnavalsartiesten op het internet?

Sinds de eerste L.V.K.-hit ‘Vaan Eysde de Mokerhei’ wordt jaarlijks geprobeerd dat succes te evenaarden en nieuwe artiesten te lanceren. Voorzitter Sjraar Cox – dit jaar te gast bij de Vastelaovesvereniging De Katers uit Maasniel – maakt vrijdagavond de winnaar bekend. Wel een beetje kort voor de carnaval, maar toch. De officiële, ietwat sobere, LVK-site is overigens te vinden via www.stichtinglvk.nl . Daarnaast is er – typisch voor het internet – sinds vorig jaar ook een ‘unofficial’ LVK-site te vinden. Met veel méér toeters en bellen (en enthousiasme) gemaakt door een hobbyist Jack 1e, d'n ierste virtuele Wortelepin.
Op zoek naar waar dat woord Wortelpin vandaan komt, ontdekken we dat het staat voor een duo: Lei van Heijster en Michel Jeurissen. Althans, dat vermeldt de streekmuziek-link op de “Old folks at home”-page van Joop van den Bremen uit Vlissingen . Deze Zeeuwse folkliefhebber bouwde de laatste jaren een netwerk van mensen om zich heen die hem van informatie voorzien en hij verzamelt van alles wat met streekmuziek te maken heeft.
Oscar Hovens, radiomedewerker bij Omroep Venray is naar verluidt één van zijn steunpunten in het Limburgse. Van den Bremen en de zijnen inventariseren onder meer de vertolkers. Méér dan duizend uit heel Nederland (waaronder enkele honderden uit Limburg) staan al in zijn virtuele encyclopedie. Een enorme Limburgse waslijst van 2-Extra tot en met Thuur Luxembourg en van Chris Maas tot en met de Zjweitvuit oet Göttekaove en het Zuid Limburgs Blaasorkest. Van iedere artiest geeft hij een korte omschrijving, eventuele persartikelen, de discografie en soms de link naar hun sites.

Sinds die eerste pan-Limburgse megahit ‘Vaan Eysde tot de Mokerhei’ van Bert Salden en Jean Innemee zijn er tal van Limburgse carnavalssterren verrezen; die echter bij lange na (nog) niet allemaal een eigen site hebben. De nieuwe groepen vaak wel, maar de oudjes blijven duidelijk achter. Dat kan overigens ook liggen aan gebrekkige metatags (kijk zelf maar bij jouw browser door op Beeld en vervolgens op Paginabron te klikken), want via die zoekwoorden kan een site door zoekmachines gevonden worden. Maar of het werkelijk daar aan ligt? Misschien toch maar gewoon naar één van de zittingen de komende dagen voor een non-virtuele kennismaking? Hoe dan ook: Vasteloavend Same!

Marc Bosch
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>